Kapalı bir alana herhangi bir yolla teknik veya mekanik olarak hava verilmesi olayına havalandırma denir. Havalandırma yapılırken içeri temiz hava verilirken dışarıya da zararlı, kirli, zehirli veya kötü kokulu gazlarda dışarı atılmaktadır.
Havalandırmanın temel amacı İstanbul gibi yoğunluğu fazla olan metropollerdeki çalışma ortamlarında yer alan kirli kokuları veya gazları ortamdan uzaklaştırıp temiz havayı ortama vermektir. Yani kısaca bu işleme temiz hava ile kirli havanın belirli nizamlarda takas edilmesi denebilir.
Havalandırmalar hepimize genelde mutfak bulunan ortamlarda kullanılıyor gibi gelse de genelde sanayi alanlarında daha çok kullanılmaktadır bunların genelini marangozlar, tekstil fabrikaları, inşaat malzemeleri üretim alanlarıdır. Bu tarz alanlarda havalandırmalar; toz toplama, baca, su filtreleri, jet pulse, doğalgaz bacaları olmak üzere birçok farklı bölüme ayrılmaktadır.
Günümüzde birçok alanda bulunan hava sistemleri birçok farklı tarzda bölgeye ve kişilere hizmet vermektedir.
Havalandırma, özellikle büyük şehirlerdeki hem işletmeler hem de yaşayan insanlar için hayatımızın birçok alanında ihtiyaç duyulan başlıca isteklerdendir. İster kafelerde olsun ister toplu taşımalar veya okullar gibi birçok alanda ihtiyaç duyulmakta ve hizmete sunulmaktadır.